Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Vera je velik dar, ki nam ga je dal Bog." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

Jaslice

torek, 25.12.2018


Bog je postal človek, Bog biva med nami, Bog nas nenehno spremlja s svojo ljubeznijo. To je temeljno božično sporočilo. Na to vsebino želijo spomniti tudi tri znamenja v naši cerkvi: okrašeno božično drevo, znamenje pred oltarjem in jaslice.
Vera v Boga, v Božjega sina Jezusa Kristusa, ki je živela v ljudeh, panonskih Slovencih dolga stoletja vse od svetih bratov Cirila in Metoda, je zgradila most, preko katerega so se prekmurski Slovenci povezovali z matičnim narodom. Vera, ki so jo oznanjali duhovniki v Prekmurju, je utrdila most, da so zdaj prekmurski Slovenci del slovenskega naroda v državi Sloveniji.
Ob 100-letnici združitve bomo delali korake, ko nas bo vodilo geslo: Skupaj čez zlati most. Zlati most je upodobljen v grbu Škofije Murska Sobota in na mostu je postavljen križ. Torej most ni samo most, preko katerega hodimo, most je tudi oltar, na katerega prihaja Jezus.
Jaslice prikazujejo pokrajino, ki je dvojna. Na levi strani je puščava z obzidji mest Jeruzalem in Betlehem, in z piramidami v ozadju, kar spominja na kraj Jezusovega izgnanstva. Osrednji del pokrajine je naš, slovenski. Na levi strani štajerski, na desni naš panonski, prekmurski, kjer se z gnezda razgleduje štorklja. Čez to pokrajino teče reka Mura. Pokrajino, ki jo sicer reka deli, povezuje most, ki omogoča srečevanje, povezovanje. Sveta Družina je postavljena pod most, na otoček, ki ga dela reka Mura. Do Svete Družine vodijo različne poti, ki prečkajo reko. Tam so postavljeni mostovi, ki spominjajo na vrednote, dejavnosti in ljudi, ki so pripomogli k združitvi. V ozadju za mostom vidimo slovensko zastavo, ki označuje pokrajino in ljudi, ki v tej pokrajini živijo in stopajo čez most ali se usmerjajo k Sveti Družini pod mostom. V ozadju zgoraj za mostom vidimo avstrijsko in madžarsko zastavo, kar nas spomni na čas pred sto leti, ko smo bili cerkveno in politično del Avstro-Ogrske.
V ta naš sedanji svet prihaja Bog. Čaka pod mostom, čaka nekje ob robu našega življenja, nevsiljivo čaka, da ga sprejmemo, da ga povabimo v svoje življenje. Ko hitimo po svojih opravkih, ko potujemo čez različne mostove, nas spodaj, v globini naše biti čaka Jezus. Jezus daje temelje našim potem, našemu bivanju. On prinaša luč in življenje. On usmerja naš pogled v nebo, v to, kar je trajno, večno, kar prinaša pravo srečo in pravi mir.
Povzetek jaslic prikazuje znamenje pred oltarjem. Izdelano je v barvah škofijskega grba. Zeleno polje predstavlja Prekmurje, rdeče pa Prlekijo oz. štajerski del naše škofije. Osrednje polje je modre barve in predstavlja reko Muro, ki teče od izvira in se vse bolj širi. Posebej je izdelan most, ki prečka Muro in povezuje Prekmurje in Prlekijo oz. ostali del Slovenije. V škofijskem grbu je most rumene oz. zlate barve. Na mostu je postavljen križ, ki nas spomni na Jezusa, Božjega sina, ki nas resnično povezuje, nas dela brate in sestre.  Na zlatem mostu pred oltarjem je Sveta Družina: Marija, Jožef, v sredini pa novorojeni Jezus. Jezus povezuje člane družine, povezuje člane župnije in škofije, povezuje člane naroda, povezuje tudi ljudi po vsem svetu, kristjane, ki verujemo v Boga, v Jezusa, ki je postal človek, da bi mi z Bogom večno živeli.
Toda Jezus ni vedno ostal otrok. Kakor vsak človek je tudi on odraščal, postal mož in opravljal svoj poklic. Do tridesetega leta je bil tesar, nato pa je začel učiti, oznanjati evangelij, delati znamenja in z dejanji pričevati, da je Bog. In tako pridemo od jaslic, od božičnega znamenja do božičnega drevesa, do okrašene smreke.
Smreka v cerkvi je okrašena s križi, ki so jih izdelali otroci in spominjajo na križe, ki so postavljeni v Odrancih ob cestah ali hišah. Ob odranskih križih se bomo zbirali v letu 2019, ko bomo obhajali župnijski misijon. Križi nam govorijo o Jezusu, ki je iz ljubezni do nas dal svoje življenje. Ti križi nas spomnijo tudi na smer našega življenja. Kakor je Jezusovo življenje vodilo od rojstva preko križa V NEBO, tako tudi mi potujemo od rojstva preko različnih križev v smer večnosti. Če gledamo V NEBO, če delamo korake V NEBO, bomo nekoč V NEBO tudi prispeli. V NEBO bomo še bolj zavzeto delali korake v času župnijskega misijona, saj nas k temu prizadevanju vabi tudi geslo: V NEBO.

Jaslice in znamenje pred oltarjem je izdelal odranski jasličar Franc Kavaš. Pomagal mu je mežnar Štefan Virag.

FOTOGRAFIJE

Prispevek na RTV SLO 1 (5'36'')

Napovednik


 sreda, 01.01.2020 - četrtek, 31.12.2020

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 torek, 28.01.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

v Odrancih v letu 2020 več ...


 petek, 21.02.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasovi shodi v letu 2020

več ...

Celotni seznam napovedi