Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Če se ne izgubi niti en atom telesa v nič, kako bi se moglo izničiti vse to, kar je duhovnega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

Obletnica nesreče

nedelja, 18.03.2018


V cerkvi pred oltarjem so danes gorele posebne sveče, na katerih so bile fotografije in imena odranskih vernikov, zrn, ki so padli v zemljo, a živijo in rodijo sad.
Spomnili smo se najprej, da so se za Jezusa odločili odranski verniki pred dobrimi sedemdesetimi leti, ko so sklenili, da si zgradijo cerkev. Nič jih ni moglo od tega odvrniti. Na zavlačevanje takratne oblasti, ki ni hotela izdati gradbenega dovoljenja. Ne mnoge kazni, ki jih je izrekala župniku in župniji ter najbolj dejavnim vernikom. In potem se je zgodila še nesreča, ko je umrlo osem odranskih vernikov. Pa so ljudje še naprej vztrajali v zvestobi Jezusu. Cerkev so dokončali in se v velikem številu zbirali pri sveti maši, pri molitvi križevega pota, pri šmarnicah, pri litanijah in drugih priložnostih.
Danes smo se spomnili odranskih pričevalcev vere: Ivana Ferenčaka, Ivana Kavaša, Ivana Kocipra, Štefana Kocipra, Matija Kovačiča, Jožefa Mariča, Vinka Škafarja in Verone Zver. Vsak na svoj način je bil povezan z Jezusom, vsak na svoj način je služil župnijski skupnosti. Odrasli z delom, z molitvijo, s sodelovanjem pri nedeljski sveti maši, z dobro in spodbudno besedo. Predvsem v tem so nam zgled, so vabilo, da bi tudi mi ohranjali in krepili povezanost z Jezusom in delali za župnijsko skupnost: če je potrebno s kakšnim opravilom ali z denarnim prispevkom, predvsem pa s tem, da smo ob nedeljah v cerkvi, v tem dragocenem svetišču, da se udeležujemo bogoslužja in se trudimo za krščansko življenje.
Ob koncu svete maše so sorodniki ponesrečenih prejeli sveče, vsi zbrani pa smo odšli do groba osmih žrtev, kjer so sveče postavili na rahlo zasneženi grob. Zmolili smo Očenaš in Zdravo Marijo. Zatem smo se ustavili še pri grobu Božjega služabnika Alojzija Kozarja in zmolili molitev za njegovo beatifikacijo, saj je tudi on zrno, ki je padlo v zemljo in rodi obilne sadove.
Foto: Stanko Skledar

FOTOGRAFIJE

Napovednik


 sreda, 10.01.2018 - petek, 10.04.2020

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...

Celotni seznam napovedi