Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Kristjani ostanimo močni. Glave gor!"B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Župnijsko romanje

sobota, 02.09.2017


Župnijsko romanje je bilo letos zaznamovano z Božjim služabnikom Alojzijem Kozarjem. Potekalo je po treh državah. Začeli smo ga doma, nadaljevali v Avstriji ter končali na Madžarskem. V Avstriji smo se ustavili na treh krajih. Najprej pri Sv. Ani (St. Anna am Aigen), kamor so v preteklosti romali ljudje tudi iz goričkih krajev. Druga postaja je bila v romarski cerkvi Maria Bild ali Svetica, kakor so to Marijino svetišče imenovali naši predniki, ki so tja tudi pogosto romali. Tretja postaja je bila v Modincih, kjer smo se spomnili bitke s Turki leta 1664, ki jo je v romanu Licenciat Janez opisal Božji služabnik Alojzij Kozar. Ustavili smo se pri križu v dolini, kjer so pokopani krščanski in turški vojaki, v župnijski cerkvi ter na hribu pri velikem spominskem križu. Prisluhnili so zapisu Božjega služabnika Alojzija Kozarja Bitka pri Monoštru, da smo se lažje vživeli v čas in dogajanje, ki je zaznamovalo naše kraje in ljudi. Po kosilu v hotelu Lipa v Monoštru smo si ogledali tamkajšnjo župnijsko cerkev ter se odpeljali do cilja letošnjega romanja, ki je bil na Gorenjem Seniku. Na vsaki postaji so romarji zapeli posebno pesem, ki govori o krajih in ljudeh, ki so povezani z določenim krajem.

Ob šestih zvečer se je v tamkajšnji župnijski cerkvi začela sv. maša, ki jo je ob sombotelskem škofu dr. Janosu Szekelyu, šestih duhovnikih, diakonu in številnih vernikih daroval škof dr. Peter Štumpf.

Zbrane je na začetku sv. maše nagovoril sombotelski škof dr. Janos Szekely in sicer najprej v slovenščini, nato še v madžarščini. Poudaril je pomen jezika, kulture, predvsem pa pomen vere. Spomnil je na te vrednote, ki jih Slovenci v Porabju gojijo in spoštljivo ohranjajo. Škof dr. Peter Štumpf pa je v pridigi v porabskem slovenskem narečju spregovoril o Božjem služabniku Alojziju Kozarju in župniku Janošu Küharju. Oba slavljenca nam kažeta pomen sv. krsta, sv. maše in duhovnih poklicev. ?Molimo in se trudimo za nove duhovnike, da bi vsaka župnija, tudi v Porabju, imela takega župnika, kakor sta bila Janoš Kühar in Božji služabnik Alojzij Kozar,? je škof sklenil svoj nagovor.

Pri sv. maši so z branjem sodelovali bogoslužni sodelavci iz župnije Odranci, s petjem pa domači cerkveni pevski zbor in cerkveni zbor iz župnije Sv. Jurij ob Ščavnici.

Ob koncu slovesnosti je škof dr. Peter Štumpf blagoslovil ploščo pri krstnem kamnu, pri katerem je bil 12. novembra 1910 krščen Božji služabnik Alojzij Kozar. Verniki s škofoma in duhovniki so se nato uvrstili v procesijo in odšli na bližnje pokopališče do groba župnika Janoša Küharja, kjer so z molitvijo in pesmijo sklenili spominsko slovesnost.

?Po krstu spadamo v občestvo svetih,? je misel Božjega služabnika Alojzija Kozarja, zapisana tudi na spominski plošči v gornjeseniški cerkvi. Sobotna slovesnost je v vernikih utrdila prepričanje, da so mnogi naši rajni že v nebesih, in da smo tja poklicani tudi mi vsi. Še posebej smo prepričani, da je v občestvo svetih vstopil Božji služabnik Alojzij Kozar, zato so vsi zbrani med sveto mašo molili za njegovo beatifikacijo in sicer v slovenskem jeziku ter prvič uradno tudi v madžarskem jeziku.

Slavje ob spominu na Božjega služabnika Alojzija Kozarja in 30-letnici smrti župnika Janoša Küharja je pripravila Državna slovenska samouprava skupaj z župnijo Gornji Senik. V imenu organizatorja se je vsem sodelujočim zahvalil predsednik Državne slovenske samouprave Martin Ropoš in vse povabil k druženju in okrepčilu.

V poznih večernih urah so se romarji vrnili domov v Odrance in se Bogu zahvaljevali za bogat dan, ko je tudi vreme vzdržalo in je dež začel padati šele po končanih dogodkih.

Foto: Klavdija Dominko, Stanko Skledar

FOTOGRAFIJE

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi