Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Kristjani ostanimo močni. Glave gor!"B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Prva postna nedelja

nedelja, 05.03.2017


Ob oltarju nas je nagovorilo postno znamenje ? križ, spleten iz mladik vinske trte. Pred ta križ so učenci 8. razreda, ki so sodelovali pri sv. maši, na začetku sv. maše položili srca, na katerih so bili napisani grehi. Svoja grešna srca smo izročili Jezusu, da jih on očisti in okrepi. V nadaljevanju smo razmišljali o postnem znamenju, ki nas vabi, da se zavemo Jezusove ljubezni do nas in se tudi sami trudimo za lepo življenje.

Nagovor:

Božja beseda iz prve Mojzesove knjige nam govori o drevesu življenja v sredi vrta in drevesu spoznanja dobrega in hudega. Ob drevesu življenja se je zgodil prvi greh. Človek se je uprl Bogu. Želel je postati kakor Bog. Želel je postati vsemogočen, glavni, neodvisen. Toda padel je v smrt, v trpljenje.
Zato je Bog poskrbel za drugo drevo, ki je človeštvu prineslo rešitev. To drevo je križ.
V postnem času imamo ob oltarju posebno znamenje, ki nam govori o Božji skrbi za nas. Letošnji križ ni narejen iz dveh kosov lesa, temveč je spleten iz mladik vinske trte. Zakaj iz mladik? Zato, da nas spomni na Jezusove besede: ?Jaz sem trta, vi mladike.? V tem križu lahko vsak najde svojo mladiko, lahko najde sebe. Mladike niso na trti, ne bodo ozelenele, ne bodo rodile grozdja. Mladike so spletene v križ. Mladike bodo povzročile Jezusovo trpljenje, njegovo smrt. Mi ljudje, ki smo grešni, povzročamo trpljenje, smo povzročili Jezusovo smrt.
Ni dobro, da so naše mladike spletene v križ, ni dobro, da smo grešniki. Po drugi strani pa je dobro, da smo ob Jezusu, da postajamo deležni sadov njegove smrti na križu. Če nočem dodati svoje mladike v Jezusov križ, če nočem biti ob njem, ne morem biti deležen njegovih milosti, življenja, ki nam ga je Jezus pripravil.
Mladike v tem križu so ovite s tremi mladikami, ki pomenijo tri kreposti: vero, upanje in ljubezen. Vera nas približa Jezusu, upanje nas utrdi v prizadevanju za dobro, ljubezen pa nas notranje poenoti z njim.
Tri mladike pomenijo tudi tri Jezusove odgovore, ko je z besedami Svetega pisma zavrnil skušnjavca. ?Človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust.? Prvi odgovor kaže našo pot, da ne računamo samo s svojo močjo, s svojim prizadevanjem, temveč zaupamo v Boga in njegovo moč.
?Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga!? Drugi Jezusov odgovor nas spodbuja k pravemu zaupanju v Boga, ali k ponižnosti, k skromnosti, da Boga ne izzivamo.
?Gospoda, svojega Boga, moli in njemu samemu služi!? Tretji Jezusov odgovor nas usmerja k pravemu prizadevanju, ki je molitev, češčenje Boga. Pa ni mišljena samo molitev, ko izgovarjamo določene besede, temveč vse naše življenje mora biti služba Bogu.
Tri mladike pomenijo tudi tri vzornike in nebeške priprošnjike, ki nas povezujejo z Jezusom, ki nas k njemu pritegujejo.
Prvi vzornik in priprošnjik je Božji služabnik Danijel Halas, ki je ljudi vodil k Jezusu in jih s svojo mučeniško smrtjo še bolj pritegnil k njemu.
Drugi vzornik in priprošnjik je Božji služabnik Alojzij Kozar, ki je krepil naše upanje in s svojo ljubeznijo do Boga in bližnjega poživlja našo ljubezen.
Tretji vzornik in priprošnjik je naš krstni zavetnik oz. svetnik, ki smo si ga izbrali za svojega sopotnika in se pogostno nanj oziramo, ga skušamo posnemati in se mu priporočamo.
Mi smo še v puščavi, za vse nas je še čas preizkušnje in boja. Če bomo vztrajali, bomo osvobojeni vseh vezi, bomo premagali vse preizkušnje in ob koncu našega zemeljskega življenja bodo angeli pristopili in nam stregli, kakor je rečeno o Jezusu, ko je v puščavi premagal skušnjave hudega duha.
Naj nam bo ta križ ob oltarju znamenje Jezusove ljubezni do nas in spodbuda, da se bomo z Jezusom srečevali na različne načine, v tem postnem času vsaj enkrat tudi v molitvi križevega pota.

Lojze Kozar ml., župnik

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi