Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Kristus je rešil svet s trpljenjem - duhovniki nadaljujejo Kristusovo delo." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

Božična pridiga

nedelja, 25.12.2016


Evangelist Luka je opisal dogodek svete božične noči, ki se na različne načine nadaljuje tudi danes. Predstavi nam betlehemske pastirje, ki so jim angeli sporočili novico o Jezusovem rojstvu. Pomenljiv je odziv pastirjev. Luka zapiše, da so pohiteli, videli, pripovedovali, slavili in hvalili Boga. Evangelist našteje kar nekaj dejanj, ki so pomembna tudi za nas.

1. Pohiteti
Pastirji niso čakali jutra, niso se obirali, niso dvomili v resničnost dogodka, ampak so se takoj odpravili na pot. Takojšen odziv govori o njihovi veri, o prepričanju, da je Bog človeku blizu in mu na različne načine govori. Njim je spregovoril sredi noči po angelih. Z angeli so se srečali le redki ljudje. Pastirji bi lahko rekli: ?Pa saj to ni bilo res. Samo zdelo se nam je. Nam že ne bi angel govoril.? Njihov odziv je bil odziv globoko vernega človeka. Takega, ki zaupa v Boga, ki ve, da Bog lahko naredi vse, kar hoče. Da se ta Bog lahko skloni tudi k njim, majhnim in odrinjenim. Zato niso o tem razpravljali, preprosto so vstali in šli. Da bi videli, da bi izpolnili nalogo. Če namreč Bog spregovori, je to potrebno vzeti zelo zares.
Kakšen je naš odziv na Božja sporočila? Ali Bogu sploh prisluhnemo? Saj nam govori po Svetem pismu, po različnih dogodkih in ljudeh. Včasih tudi na izreden način. Odziv pastirjev nas spodbuja, naj ne odlašamo, naj dejanja, odgovora Bogu ne prelagamo na jutri.
Blaženi Slomšek je zapisal: ?Skrbno poslušanje Božjega nauka nam predivo za stenj preskrbuje, pobožna molitev pa olja naliva, da nam luč vere čvrsto gori in je noben vihar ne ugasi.? Da bomo lahko vsak dan znova pohiteli za Božjim glasom, skrbimo za luč svoje vere.

2. Videti
Pastirji so našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Videli so Sveto Družino, videli so Odrešenika. Sicer so videli samo otroka v vsej revščini, a vendar so verovali, da je to Božji sin. Videli so, ker niso gledali samo s telesnimi očmi, temveč z očmi vere. Ker so bili odprti tudi za tisto, kar ni mogoče videti s telesnimi očmi.
Ko bomo v teh dneh pristopali k jaslicam, bomo videli samo lepo urejeno pokrajino in razpostavljene figure, umetniško delo, za kar se je nekdo zelo trudil? Ali bomo znali videti tudi Boga, ki je med nami pod različnimi podobami? Bolj ali manj umetniško izdelana figurica novorojenega Jezusa v jaslih je podoba, ki nam govori o resničnem Odrešeniku. Da to vidimo, je potrebna vera, je potrebna ponižnost, skromnost. Vera je potrebna, da vidimo Boga v njegovem stvarstvu, da ga vidimo v kroni stvarstva v človeku. Betlehemski pastirji nas učijo videti, se pravi verovati.
Božji služabnik Danijel Halas je zapisal: ?Kdor ne prodre v globine svete vere, tisti ne more nikdar okusiti prave sladkosti, čistega veselja, ki izvira iz svete vere.? Če ostajamo na površini, če vidimo samo zunanjosti, ne moremo videti bistva, ostanemo na začetku poti. Da bi resnično videli, je potreben napor.

3. Pripovedovati
Radosti ob srečanju z Odrešenikom pastirji niso mogli obdržati zase, o novorojenem Kralju so pripovedovali drugim. S svojim ognjem so vnemali druge. S svojo vero so poživljali vero v drugih ljudeh. Pastirji so sami po sebi postali oznanjevalci, ker so bili polni radosti, polni Gospodove slave, ki jih je obsijala.
Tudi mi smo poklicani k oznanjevanju. Tudi mi smo poklicani, da pripovedujemo o Jezusu, o veselju, ki ga daje srečanje z Jezusom. To lahko delamo na različne načine. To lahko delamo z besedo in z življenjem. O Jezusu pripovedujmo doma v družini, v sorodstvu, sosedom, sošolcem, sodelavcem ? A najprej moramo videti, se pravi verovati. Zato moramo postati majhni, polni Boga, ne polni sebe.
Božji služabnik Andrej Majcen je zapisal: ?Nič ni lepšega, kakor se dajati iz ljubezni do drugih.? Pripovedovanje o Bogu z besedo in z življenjem prinaša veselje in srečo, ker po pripovedovalcu deluje Bog sam in v njem živi Bog sam.

4. Slaviti
Ko so se pastirji vrnili, so ?slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli.? To je pravzaprav osnovno dejanje pastirjev in vsakega človeka: slaviti Boga. Angel je pastirjem oznanil veselo novico o Jezusovem rojstvu zato, da bi pastirji slavili in hvalili Boga. Pastirji so doživeli srečanje z Jezusom zato, da bi slavili in hvalili Boga. Pastirji niso zaman prejeli posebne milosti. Božja milost je bila v njih rodovitna, vodila jih je k cilju, k pravemu delovanju, da so slavili in hvalili Boga.
K temu smo poklicani tudi mi. Božji služabnik Alojzij Kozar je zapisal: ?Bogu se ne približamo z učenostjo, ne z razglabljanjem, ampak samo z ljubeznijo in iskrenim češčenjem.? Taki so bili betlehemski pastirji. Taki so bili mnogi naši predniki, dedki, babice, očetje, matere. Z ljubeznijo in iskrenim češčenjem so se bližali Bogu. Tudi mi stopajmo po njihovih stopinjah. Z ljubeznijo in iskrenim češčenjem se bližajmo Bogu, stopimo k jaslicam in Jezusu, ki ga predstavlja preprosta figurica, odprimo svoje srce. Počastimo ga kot Boga, ki nas ljubi bolj, kot si moremo misliti.

Sklep
Zgled betlehemskih pastirjev govori, da ne smemo spati. Potrebno je poslušati, pohiteti, oznanjati in slaviti Boga. V tem prizadevanju nas potrjujejo in krepijo tudi naši blaženi in Božji služabniki. Zato pogumno nadaljujmo svojo pot. Stopimo pred Jezusa v jaslicah in mu povejmo: Naš Odrešenik, vodi nas, da bomo videli in verovali, da te bomo oznanjali in slavili.

Napovednik


 sreda, 01.01.2020 - četrtek, 31.12.2020

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 torek, 28.01.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

v Odrancih v letu 2020 več ...


 petek, 21.02.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasovi shodi v letu 2020

več ...

Celotni seznam napovedi