Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Tudi prvi kristjani so imeli napake in slabosti. Toda eno je gotovo: veliko so molili." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

Škofova pridiga

nedelja, 07.06.2015

Odranci, 7.6.2015

Dragi birmanci, birmanke, starši in botri!

Danes smo slišali v evangeliju, da je Jezus povedal učencem, da jim bo poslal Tolažnika.

Kdo je ta Tolažnik? To je Sveti Duh. Prvi so ga prejeli Marija in apostoli na binkoštni dan. Ta, Božji Tolažnik se je takrat razodel v vidni podobi ognjenih plamenčkov.

Svetega Duha prejmemo ga pri svetem krstu, pri sv. birmi pa se z njim pa se okrepimo za vero v Jezusa in za oznanjevanje. Nekateri smo že prejeli zakrament svete birme, vi, dragi birmanci in birmanke, pa ga boste prejeli danes. Zato je danes v odranski župniji velik praznik. Bog Oče se po Svetem Duhu, danes dotika vaših src, dragi birmanci in birmanke.

Kaj se zgodi, če se nekdo dotakne tvojega srca? Lahko začutiš ljubezen, lahko pa začutiš sovraštvo. Odvisno od tega, kdo se dotakne tvojega srca. Vsak dotik srca, pušča neizbrisno sled, ki je ne moreš pozabiti. Če se tvojega srca dotakne ljubezen, si srečen. Če se tvojega srca dotakne ne ? ljubezen, si žalosten, razočaran. Počutiš se prevaranega ali celo oropanega.

Vedno potrebujemo tolažbo. Kolikokrat se zgodi, da smo žalostni. Nekdo nas je prizadel. Ne moremo in moremo mu odpustiti. Kuhamo zamere. Pride lahko celo do sovraštva. Kot se atomi delijo in sproščajo energijo, tako se samo v sebi deli sovraštvo, ki sprošča samo še večje sovraštvo. Kot atomi sevajo energijo deljenja v eksploziji, tako sovraštvo seva energijo zla, ki ljudi zastruplja v še večjem sovraštvu.

Za starše je zelo hudo, če so otroci med seboj skregani. Starši so žalostni. Isto žalost čuti tudi Bog, če smo skregani med seboj. Božji otroci ostanemo samo, če se ljubimo med seboj. Če se ne ljubimo, nismo Božji otroci, čeprav smo bili krščeni.
Takrat smo samo skregani otroci. Največja zapoved, ki nam jo daje Jezus, je ljubezen do Boga in bližnjega. Lahko je ljubiti, če me bližnji ima rad. Kaj pa če me nima rad? Kaj pa takrat?

Še vedno ostane ena možnost. Molim zanj. Želim mu samo dobro. O drugem, ki me nima rad, ne govorim slabo. O njem ne širim slabih novic. Pa to je težko. Seveda je težko. Ni pa nemogoče. Božji Tolažnik, Sveti Duh je tukaj. Prav zato smo kristjani drugačni od tistih, ki niso kristjani. Ljubimo, čeprav nas mnogi nimajo radi. Delamo dobro tudi tistim, ki nam ne delajo dobro ali pa nam delajo celo slabe reči. Verovati in ljubiti, to je nekaj zelo velikega. To zmore samo tisti, ki v sebi nosi moč Svetega Duha.

Včeraj je papež Frančišek obiskal Sarajevo, mesto, ki je simbol vojne in razdeljenosti. Papež je verske voditelje in tamkajšnje prebivalce povabil, naj spore in sovraštvo premagujejo z odpuščanjem in pogovori in medsebojnim spoštovanjem in spoštovanjem Vsemogočnega Boga.

Nekoč sem tudi jaz bil vojak. V Zagrebu sem 14 mesecev služil vojsko. Mnogi vojaki so radi preklinjali Boga. Nekateri so mi dejali: ?Peter, zakaj pa ti ne preklinjaš Boga?? Dejal sem jim: ?Zato, ker ga imam rad. Nimam nobenih razlogov, da bi Boga sramotil.? Vprašal sem vojake: ?Zakaj pa vi preklinjate Boga?? Odgovorili so mi: ?Kar tako, iz navade!? In zgodila se je vojna na Balkanu. Prepričan sem, da jim je kletev odnesla mir in  prinesla gorje.

Zapomnite si tole, dragi birmanci in birmanke: Nikdar ne preklinjajte Boga. Kdor preklinja Boga, ne hodi po poti, ki vodi v življenje. Hodi po poti, ki vodi v večno smrt ali v pogubljenje. Kadar boste v skušnjavi kletve, se spomnite na moč Svetega Duha, ki jo nosite v sebi in ste jo prejeli pri sveti birmi.

Dragi birmanci in birmanke, danes boste v moči zakramenta svete birme dobili moč vere v Jezusa in moč ljubezni. To je vaš novi poklic. V nebesih se nekateri veliki narodi, kulture in jeziki ne bodo slišali in ne videli, ker niso hoteli verovati in niso hoteli ljubiti.
V nebesih se bodo videli in slišali samo tisti, ki so verovali ali pa so se trudili, da bi verovali, čeprav mislijo, da jim to ne uspeva in tisti, ki so ljubili. Vera in ljubezen skupaj ? to je naš poklic, ki traja vse življenje. Jezus pravi, da nas bo zato nekoč, ko bomo prestopili prag smrti, priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih.


Dragi birmanci in birmanke! V tej cerkvi, kjer boste sedaj prejeli zakrament svete birme, vas vedno čaka Jezusov pogled. Ne izmikajte se temu pogledu. Radi prihajajte k sveti maši. Vsak dan molite in vsak dan preberite kakšen stavek iz svetega pisma. V tem boste spoznali glas Svetega Duha, ki vam bo povedal, kako morate živeti, da bostge nekoč prišli v nebesa. Sedaj vas bo v škofovem glasu Jezus vsakega posebej poklical po imenu. To ime so vam dali vaši starši. Po tem imenu vas bo Jezus nekoč poklical, da vam ponudi prostor v nebesih.

Škofovo maziljenje s sveto krizmo je maziljenje Svetega Duha. Bog Oče vas bo s Svetim Duhom posvetil, da ostanete z Jezusom. Postanite in ostanite Jezusove priče vere in ljubezni vsem, ki jih Bog Oče pošilja na pot vašega življenja.  

Starši in botri, bedite z ljubeznijo nad temi mladimi. Bedite z Jezusom nad temi mladimi. Ne pustite jih brez Jezusa. Jezus si z ljubeznijo in močjo Svetega Duha z zakramentom svete birme te mlade ovija okrog svojega srca.

Jezus vas potrebuje, dragi starši in botri, da jih z molitvijo in sveto mašo držite povezane z Jezusom. Brez vas, mladi ne bodo zmogli ostati z Jezusom.

Sedaj je še čas. Vaši mladi še nimajo življenjskih zgodb. Sveti Duh bo danes v njihovih dušah pričel pisati Jezusovo zgodbo o ljubezni. Da se ta zgodba ne bi prehitro končala, je potrebna vaša pomoč, starši in botri. Vi lahko obračate liste otroštva, odraščanja in mladosti, da bo zgodba o Jezusovih ljubezni do teh mladih lepa in dolga. Na koncu te zgodbe pa naj piše: Dober boj sem dobojeval, tek dokončal, vero ohranil. Zato mi je v nebesih pripravljena krona pravice.

Napovednik


 sreda, 01.01.2020 - četrtek, 31.12.2020

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 torek, 28.01.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

v Odrancih v letu 2020 več ...


 petek, 21.02.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasovi shodi v letu 2020

več ...

Celotni seznam napovedi