Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Verovati v Boga, kakor ga poznamo v Stari zavezi in verovati v Jezusa Kristusa, pomeni verovati, da je vsak človek poklican k večnemu življenju." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Vezi in zanke

petek, 16.11.2018


Zmeraj aktualne Vezi in zanke

Osmim knjigam iz zbirke Zbrana dela Lojzeta Kozarja (Materina ruta, Premakljivi svečnik, Takšen prag, Nema piščalka, Pajkova mreža, V Porabju doma, Neuničljivo upanje, Kamen in srce) je Župnija Odranci dodala deveto z naslovom Vezi in zanke. Povest je prvič izšla leta 1979 pri Mohorjevi družbi kot 130. zvezek Slovenskih večernic.
Avtor se loteva vprašanja zdomstva, ki je bilo nuja za naše ljudi nekoč in je marsikje še danes. Ob tej osrednji temi piše še o vprašanjih vere, o odnosu do Cerkve, piše o družbenih vprašanjih, kot je odnos do imetja, do sočloveka, piše o odraščanju mladih ljudi, o njihovih sanjah in hrepenenju, pa tudi o bojih in padcih, piše o splavu in vrednotenju življenja. Človeka prikaže takega kot je: slabotnega, grešnega, a vendar v vsakem najde vsaj iskrico lepega in dobrega.
Kako je knjiga nastajala, je zapisano v spremni študiji, ki jo je pripravil urednik zbirke Lojze Kozar ml. Objavljeni so tudi odmevi bralcev in literarnih kritikov. Pisatelja Lojzeta Kozarja so literarni kritiki ob branju knjige Vezi in zanke imenovali ?zadnja leta najplodovitejši pripovednik Mohorjeve družbe? (Jože Gregorič), ?po Janezu Jalnu moremo reči le o Lojzetu Kozarju, da je resničen pisatelj med duhovniki? (Vilko Novak).
O sami knjigi pa: ?Tudi ta njegova povest je pisana napeto, živahno, saj je v njej celo nekaj kriminalkam sorodnega? (Vilko Novak). ?Realistične prvine, sodobna in aktualna snov, vzeta iz neposrednega življenja, so odlike Kozarjeve povesti Vezi in zanke.? (Jože Gregorič)
Na vsakega človeka prežijo nevarnosti. Zanke so nastavljene doma in v tujini. A v tujini se jim človek težje izogne. V tujini je težje odpuščati. Težko je začeti znova. Doma je vse lažje. Doma. Tam, kjer so človekove korenine. Tam, kjer odmeva pesem o ?lübici lübleni?. Tam, kjer so dobri ljudje. Končno to spozna tudi zdomec Tjaš, glavna oseba Kozarjeve pripovedi, zato sklene: ?Mednje moram! Takoj moram mednje!?
To sporoča pisatelj Lojze Kozar s knjigo Vezi in zanke. To polaga na srce tudi današnjemu bralcu: Mednje moram! Med dobre ljudi!

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi