Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Kdor duhovnika kritizira, ga opravlja, tudi če je kriv, ne dela Bogu v čast, ne podpira svete Cerkve, temveč ravno narobe, razširja pohujšanje."B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Jaslice 2017

ponedeljek, 25.12.2017


Jaslice v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih prikazujejo dogodek Jezusovega rojstva, obenem pa se naslanjajo na 100-letnico Marijinega prikazanja v Fatimi in kažejo na češčenje Svetih Src.
V Fatimi se je leta 1917 prikazala Marija trem pastirčkom in jim naročila, naj molijo rožni venec ter zadoščujejo za grehe sveta. Naj častijo Jezusovo Srce in njeno, Marijino Srce. Ob 100-letnici teh dogodkov se spominjamo Jezusove ljubezni do nas ljudi, Marijine naklonjenosti, ko nas vabi, opominja in spodbuja.
Jaslice prikazujejo to Božjo in Marijino ljubezen do nas ter naš odgovor. V sredini je postavljeno veliko srce, skozi katerega zremo v betlehemski hlevček, v katerem je našla zavetje Sveta Družina. Bog je ljubezen, učlovečeni Bog Jezus Kristus prihaja k nam zaradi svoje velike ljubezni. Če hočemo spoznati Jezusa, če se mu želimo približati, moramo odpreti srce. Zato je veliko srce izrezano, da lahko skozi srce vidimo Sveto Družino.
Na tleh okrog štalice, okrog velikega srca ležijo večji in manjši kamni. Znamenje srca in kamnov nas spomni tudi na ?sodobno pravljico? Božjega služabnika Alojzija Kozarja z naslovom Kamen in srce. V tej knjigi je zapisal:
?Krivi pa smo, ker smo takrat, ko se je v nas borilo dobro in zlo, potegnili z zlom. Enkrat, dvakrat, stokrat, dokler nam samoljubje ni zmaličilo srca. To je šlo počasi. Mnogo let je bilo treba, da se je srce v kamen spremenilo. Najbrž bo treba tudi mnogo let, da se bo kamen zopet zmehčal in bo iz njega nastalo toplo in mehko srce. Truda polna je taka pot nazaj, tudi polna porazov, toda na koncu je radost, ki ji je ime Bog.?
Kamni in srca v jaslicah nas vabijo k razmisleku, kakšni smo. Spodbujajo nas, da bi se trudili za dobro, čuteče srce. Da bi kamen v svojih prsih vztrajno spreminjali nazaj v srce. Da bi na koncu našli ?radost, ki ji je ime Bog?.
Pastirji so to radost našli. Zato stojijo na srcih, kot znamenje, da ima njihovo življenje temelj, ki se imenuje Božja ljubezen, in pot do večne Ljubezni, ki je ljubezen do bližnjega.
Pastirji so obrnjene k štalici, se pravi k Jezusu in Mariji, kakor so bili ljudje k Mariji obrnjeni v Fatimi.
V ozadju na desni strani je postavljena maketa kapele v Martinju, ki je posvečena Jezusovemu Srcu in Marijinemu brezmadežnemu Srcu. To kapelo je pred osemdesetimi leti pomagal graditi Božji služabnik Alojzij Kozar, da bi Jezus in Marija našla dom v vsakem srcu, v vsaki družini.
Po pokrajini, ki z zelenjem in drevesi, s potokom in jezerom, predstavlja našo pokrajino, našo škofijo, je postavljenih enajst src. To so znamenja za župnije, ki so posvečene Jezusu in Mariji, kjer so verniki postavili cerkev v čast Jezusu in Mariji. Ti kraji so: Odranci ? Sveta Trojica, Turnišče ? Marija Vnebovzeta, Velika Polana ? Srce Jezusovo, Bogojina ? Gospodov vnebohod, Črensovci ? trpeči Jezus, Povišanje sv. Križa, Tišina ? Marijino rojstvo, Grad ? Marijino vnebovzetje, Gornji Petrovci ? Sveta Trojica, Markovci ? Obiskanje Device Marije, Apače ? Marijino vnebovzetje, Mala Nedelja ? Svete Trojica.
Na levi strani sta postavljena kipa Srca Jezusovega in Srca Marijinega, ki sta bila nekoč v odranski kapeli in nato v leseni cerkvi. Ta kipa sta spomin na odranske vernike, ki so nekoč pred tema podobama molili. Kipa sta tudi povabilo, da Jezusa in Marijo častimo tudi danes.
Pokrajina na levi strani spominja na Jezusovo domovino: mesto Betlehem, egiptovske piramide v ozadju, kamor je Sveta Družina zbežala pred kraljem Herodom.
Pred oltarjem je postavljeno veliko srce in v srcu je Dete Jezus. To znamenje je povzetek vsega, kar prikazujejo jaslice. Bog je ljubezen. V središču srca je Bog. Zato je srce lepo in dragoceno. To znamenje vabi, da vabimo Jezusa v svoje srce, da ga v svojem srcu ohranjamo. Obstaja namreč samo ena pot, to je pot dobrote, prijateljstva, odpuščanja. ?Truda polna je taka pot nazaj, tudi polna porazov, toda na koncu je radost, ki ji je ime Bog.?
Jaslice je postavil in izdelal posamezne predmete (veliko srce, srce pred oltarjem) odranski jasličar Franc Kavaš ob pomoči mežnarja Štefana Viraga. Srca z imeni župnij je izdelal Miran Skledar.

S srci je okrašena tudi smreka v cerkvi. Srca so ob pomoči staršev izdelali otroci. Na srcih so zapisana imena družinskih članov. Drug drugega smo zapisali v svoje srce. Drug drugega nosimo v svojem srcu. Drug drugemu podarjamo svoje srce. Vsak izdelek je lep, je dragocen, je enkraten, kakor je vsak človek lep, dragocen in enkraten.

FOTOGRAFIJE

FOTOGRAFIJE

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi