Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Verovati v Boga, kakor ga poznamo v Stari zavezi in verovati v Jezusa Kristusa, pomeni verovati, da je vsak človek poklican k večnemu življenju." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Jaslice

sobota, 24.12.2016


Jaslice 2016 - v letu 80-letnice nove maše Božjega služabnika Alojzija Kozarja

?Prvič sem držal v svojih rokah onega, ki je večji kakor vesoljstvo, mogočnejši od vseh vladarjev, lepši od vse zemeljske lepote; njega, ki ima več ljubezni kakor vse matere sveta in časa skupaj: Njega, ki me je zapuščenega in nevrednega sredi samote pobral in mi vžgal svojo neizmerno ljubezen. Zato Ga prosim zdaj vsak dan, da me tako pritegne k sebi, da se ne bom mogel več ločiti, ker vem, da je moja sreča edino pri Njem, ki je moja mladost in vsa moja ljubezen.? (B.s. Alojzij Kozar, dnevniški zapis, 26. julij 1936)
?Pridi k nam tvoje kraljestvo.? ? geslo novomašnika Lojzeta Kozarja

Jaslice upodabljajo ne le božični prizor iz Betlehema, temveč tudi dnevniški zapis in novomašno geslo Božjega služabnika Alojzija Kozarja.
Osrednji prizor predstavlja štalica s Sveto Družino ? to je rojstna hiša Boga. Zato je postavljena najvišje, lepo izdelana, osvetljena, znamenje veličine. Vsa druga pokrajina leži nižje. ?Jezus je večji kakor vse vesoljstvo ??
Na levi strani, bolj v ozadju so nakazana kraljestva, vladarstva: Jeruzalem, kjer je vladal kralj Herod, Egipt s piramidami, kjer je vladal faraon, Rim s cesarjem Avgustom, Sirija s cesarskim namestnikom Kvirinijem. Prikazana so kot mala, minljiva. Kristusovo kraljestvo pa je neminljivo, večno. Ker je kraljestvo ljubezni, miru in pravice.
Na drugi strani je prikaz zemeljske lepote: gore, ravna, rodovitna pokrajina, potok, jezero, drevesa, rože ?).
Pred štalico vidimo znamenja Jezusove ljubezni in usmiljenja: šest vrčev (čudež spremenitve vode v vino v Kani), čoln na mirni gladini (Jezus pomiri vihar), pet hlebov in dve ribi (pomnožitev kruha in rib), usmiljeni oče sprejema izgubljenega sina, križ, na katerem je Jezus umrl in nas odrešil.

Jezus je torej otrok, rojen v Betlehemu, položen v jasli. Otrok ob Mariji in Jožefu. Ki so ga pozdravili pastirji in počastili trije modri. Je Božji Sin, Bog od vekomaj, odsev Boga Očeta: ?večji kakor vesoljstvo, mogočnejši od vseh vladarjev, lepši od vse zemeljske lepote?. Jezus je med nami v sveti evharistiji. In je naša pot in naš cilj: ?moja sreča, vsa moja ljubezen?.

Od jaslic prihajam k oltarju. Tam je znamenje: dve roki držita hostijo. Pod njima je v jasli položen novorojeni Jezus. Jezus je med nami kot človek. A zdaj je med nami tudi kot Bog. V sveti hostiji ga prepoznavam kot Boga, Odrešenika. Jezus je moja pot, je moj cilj, je moja sreča in vsa moja ljubezen.
Na hostiji so zapisane besede Božjega služabnika Alojzija Kozarja, ki jih je zapisal na dan svoje nove maše 26. julija 1936. Vabijo nas, da pokleknemo pred Jezusa ? Boga, da mu vsak dan znova izkazujemo svojo ljubezen.

Jaslice je izdelal odranski jasličar Franc Kavaš ob sodelovanju mežnarja Štefana Viraga.

Božično drevo je okrašeno z izdelki otrok. Izdelali so dve roki, ki držita hostijo. Tako so se tudi otroci pridružili obhjanju 80-letnice nove maše Božjega služabnika Alojzija Kozarja.

FOTOGRAFIJE

DRUGE JASLICE

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi