Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Kdor duhovnika kritizira, ga opravlja, tudi če je kriv, ne dela Bogu v čast, ne podpira svete Cerkve, temveč ravno narobe, razširja pohujšanje."B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Župnijsko romanje v Škofijo Koper

sobota, 27.08.2016


Zadnjo soboto v avgustu, 27. avgusta 2016, smo se verniki iz Župnije Odranci z dvema avtobusoma podali na župnijsko romanje v koprsko škofijo. Z molitvijo in pesmijo smo na poti do romarskih postaj pripravili svoja srca in Gospodu priporočili sebe, naše družine in vse naše bližnje. Prisluhnili smo duhovni misli o tem, kaj pomeni romanje in se seznanili z romanji v Svetem pismu, tako Stare kakor Nove zaveze. Molitev rožnega venca so spremljale besede Božjega služabnika Alojzija Kozarja, ki so nas nagovorile pred vsako Zdravamarijo. Spomnili smo se tudi Božjih služabnikov, ki so povezani s koprsko škofijo in za katere poteka postopek za beatifikacijo. Hitro je minil čas potovanja in že smo pristali na prvi romarski postaji, pri stolnici v Kopru. V prijetnem, sončnem jutru smo se najprej odpravili do razgledne ploščadi in občudovali morje. Nato pa smo se podali do stolne cerkve, ki je posvečena Mariji Vnebovzeti. V stolnico smo vstopili skozi sveta vrata, preko katerih nam je v tem letu Božjega usmiljenja Gospod še posebej blizu. Sprejel nas je tamkajšnji župnik g. Primož Krečič in nam predstavil stolno župnijo Koper in bogato zgodovino stolnice, ki je na tem mestu že šesta. Prav tako nam je razkazal najstarejšo cerkev v Sloveniji, rotundo - krstilnico iz 13. stol. Pozdravil nas je tudi prvi mož Ognjišča g. Franc Bole in nas povabil k branju in poslušanju Ognjišča, ki ima sedež prav v Kopru.

Pot smo nadaljevali proti glavnemu cilju romanja, ki je srečanje z Gospodom v evharistiji. Tako smo prispeli na Markovec, kjer stoji nova cerkev posvečena sv. Marku. Sprejel nas je tamkajšnji župnik g. Tomaž Kete in na res poglobljen način približal veličasten mozaik p. M. Ivana Rupnika, ki krasi cerkev. Sledila je sv. maša, ki jo je daroval naš župnik in generalni vikar Lojze Kozar. S petjem in branjem smo sodelovali verniki.

Naslednja romarska postaja je bila v Strunjanu, kjer na hribu stoji ena najstarejših cerkva, posvečena Prikazanju Device Marije. Tudi tam nas je sprejel župnik g. Bojan Ravbar in predstavil bogastvo slik, ki krasijo to Marijino cerkev. Napotili smo se še do strunjanskega križa, od koder se razprostira veličasten pogled na morje. Po vsem tem stvarstvu se nam razodeva Gospod, ki je vse to ustvaril za nas.

Po ogledu smo se odpravili do obale, kjer je bila možnost za kopanje. Drugi smo se podali na kosilo in se okrepčali s primorsko kuhinjo.

Naša zadnja postaja ob morju je bil Portorož, kjer smo si ogledali župnijsko cerkev Rožnovenske Matere Božje. Že oblika zunanjosti in notranjosti cerkve pove, da gre za novejšo cerkev. Ker tamkajšnjega župnika ni bilo doma, nam je cerkev predstavil naš gospod župnik. Ustavili smo se še na vrtu pri kapeli Fatimske Matere Božje in s pesmijo sklenili srečanje v Portorožu.

Z vožnjo ob sečoveljskih solinah smo se nato poslovili od obale in se podali proti domu ter se z molitvijo zahvalili Bogu za vse milosti, ki smo jih bili na tem romarskem dnevu in sploh v našem življenju deležni, saj je naše življenje romanje, je potovanje v večnost.

 

Foto: Lojze Kozar, Klavdija Dominko, Stanko Skledar

 

FOTOGRAFIJE


Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi