Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Danes hočemo biti vsi zavarovani za starost. Prav, toda ni boljšega in bolj gotovega zavarovanja, kot je dobro vzgojen otrok." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Predstavitev knjige Premakljivi svečnik

sobota, 12.11.2011


S himno Kozarjevega leta Prelepo ravno je polje, ki so jo zapeli vsi navzoči, se je v župnijski cerkvi Svete Trojice začela predstavitev knjige Lojzeta Kozarja Premakljivi svečnik. Ob projekciji je knjigo predstavil župnik Lojze Kozar. Za dve glasbeni točki sta poskrbeli Klara Zver z violino in Nuša Zadravec na orglah. Odlomek iz knjige je prebrala Klavdija Dominko. Priložnostno pesem Kot kruh nas hrani knjiga so zapele pevke starejšega cerkvenega ali Kozarjevega zbora, ki so se jim pridružili vsi navzoči.
Knjiga Premakljivi svečnik je druga v zbirki Kozarjevih zbranih del. Pridružila se je Materini ruti, ki je izšla lansko leto.
Roman Premakljivi svečnik je v letih 1983-1985 kot podlistek izhajal v tedniku Družina, nato pa pri tej založbi izšel v knjižni obliki (Ljubljana 1985). Istega leta so zaradi velikega povpraševanja pripravili še ponatis. Za odlomek te knjige, ki je preveden v italijanščino, španščino in angleščino, kasneje še v madžarščino, je Kozar prejel drugo nagrado na mednarodnem natečaju za kratko prozo. Tudi sicer so bili odzivi bralcev in kritikov zelo dobri. Ravno zaradi povpraševanja po tej knjigi, smo jo uvrstili na drugo mesto Kozarjevih zbranih del.
Dragocene so Kozarjeve besede, ki jih je položil v usta zapornika duhovnika Zdravka: »Nekomu sem vedno potreben in drugi so vedno potrebni meni. Jaz sem vam v ta zavrženi kraj prinesel nekoliko tolažbe, vi pa ste mene obogatili z velikim spoznanjem, da je v vsakem človeku veliko dobrega, veliko božjega, čeprav je včasih vse to prekrito s trdo skorjo vsakdanjega trpljenja in bridkosti.«
Pri predstavitvi je bilo poudarjeno, da je lahko knjiga dragoceno darilo. Lahko jo podarimo ob kateri koli priložnosti. Knjiga Premakljivi svečnik sicer govori o duhovniku Zdravku, vendar ne samo o njem. Pisatelj vpleta zgodbe in usode mnogih ljudi, opisuje vsakdanje stiske in težave ter zmeraj kaže tudi rešitev. Branje te knjige človeka dviga, ga napolnjuje z upanjem in veseljem.
Odranci so po Sloveniji in tudi v svetu znani po cerkvi Svete Trojice, na katero so lahko Odrančani upravičeno ponosni. Ravno tako so lahko ponosni na svojega prvega župnika pisatelja msgr. Lojzeta Kozarja in na njegove knjige.
Knjiga Lojzeta Kozarja Premakljivi svečnik je na voljo na župnišču v Odrancih, odranski bralci jo lahko dobijo tudi pri raznašalcih verskega tiska.

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi