Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Resnico o Jezusu je potrebno sprejeti, ne jo odkriti s svojo pametjo, ker je ta preslaba. Petru nista meso in kri razodela resnice, ampak nebeški Oče s svojo milostjo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Župnijsko romanje

sobota, 27.08.2011


Romarji so se z dvema avtobusoma podali na drugi del romanja po Kozarjevi kaplanski poti. Prvi del so opravili lansko leto in sicer v Maribor, Trbovlje, Hrastnik in Brežice. Drugi del je potekal po Madžarskem, saj je msgr. Lojze Kozar med drugo svetovno vojno kot kaplan deloval v dveh madžarskih župnijah.
Prva postaja je bila v Horvatnadalji, podružnici župnije Körmend, kjer smo skupaj z verniki iz Horvatnadalje obhajali sveto mašo, ki sta jo darovala odranski župnik Lojze Kozar in nekdanji župnik v Körmendu prelat dr. Gyürki Laszlo. Z branjem različnih besedil, s prinašanjem simboličnih darov in s petjem so sodelovali romarji. Prelat dr. Gyürki Laszlo je na začetku sv. maše pozdravil romarje in izrazil veselje, da so poromali v to cerkev, kamor je tri leta hodil maševat bivši körmendski kaplan Lojze Kozar. Po sveti maši je spregovoril o msgr. Lojzetu Kozarju, o svojih srečanjih z njim, o spominih tamkajšnjih vernikov na nekdanjega kaplana in na kratko predstavil tudi svoje publikacije o msgr. Lojzetu Kozarju. Njegove besede je sproti prevajala Nikoletta Vajda iz Porabja, ki nas je spremljala na naši romarski poti in skrbela za sporazumevanje.
Prelat dr. Gyürki Laszlo nas je nato spremljal v vas Felsöberkifalu in nam pokazal bogoslužni prostor, ki je urejen v nekdanji šoli. Tudi to je podružnica župnije Körmend, kjer je nekoč maševal in učil verouk msgr. Lojze Kozar. Prelat nas je pospremil še v Körmend, nam predstavil župnijsko cerkev, pa tudi spregovoril o bl. Laszlu Battyanyiju, ki je deloval prav v Körmendu kot očesni zdravnik, imenovan zdravnik ubogih, saj je mnoge zdravil zastonj in bil zgleden družinski oče in kristjan.
Naslednja postaja je bila v župniji Hosszupereszteg, kjer je Kozar deloval od leta 1941 do 1942. Najprej smo se ustavili pri podružnici v kraju Bögöte, nato pa si ogledali še župnijsko cerkev. Na vsaki postaji smo zmolili desetko rožnega venca, zapeli pesem in se spominjali msgr. Lojzeta Kozarja.
Po kosilu smo se odpeljali v Sombotel, kjer smo si ogledali stolnico in se spomnili škofov, ki so tam delovali. Sombotel je bil skoraj 150 let škofijski sedež tudi za Prekmurje in s tem tudi za Odrance. Sombotelski škof Mikes Janos je podelil zakrament sv. birme Lojzetu Kozarju, škod Grösz Jozsef ga je imenoval za kaplana v Hosszuperesztegu in nato v Körmendu, škof Alexander Kovacs pa je ustanovil odransko duhovnijo.
Na poti domov smo si ogledali še romansko cerkev v Jaku, kjer deluje župnik Laszlo Ratkai, ki ga je Lojze Kozar krstil kot kaplan v Körmendu.
Med vožnjo smo prisluhnili odlomkom Kozarjevih zapisov o njegovem bivanju na Madžarskem. Med drugim je zapisal tudi sledeče besede: »V štirih letih sem bil na dveh madžarskih župnijah in sem spoznal, da so ljudje povsod približno enaki in se enako odzivajo: Če jih imaš rad, te povsod vzljubijo. In navsezadnje je to tisto, kar je najlepše med nami, naj govorimo katerikoli jezik: Vsi smo Božji otroci.«
To smo doživljali tudi na tem župnijskem romanju in se zahvaljevali Bogu za vsa lepa doživetja, za vse dobre ljudi, predvsem pa za msgr. Lojzeta Kozarja, ki nas še danes nagovarja in spremlja.

FOTOGRAFIJE

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi