Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Danes hočemo biti vsi zavarovani za starost. Prav, toda ni boljšega in bolj gotovega zavarovanja, kot je dobro vzgojen otrok." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

2. Kozarjev pohod

nedelja, 03.07.2011


Leta 2010 smo obhajali 100-letnico rojstva msgr. Lojzeta Kozarja in ob tej priložnosti pripravili veliko različnih dejavnosti, med drugim tudi Kozarjev pohod od Gorenjega Senika do Svete Ane v Boreči. Letos z dejavnostmi nadaljujemo. Tako je v nedeljo, 3. julija, potekal 2. Kozarjev pohod, ki se ga je udeležilo 140 pohodnikov, od tega 116 iz Župnije Odranci, ostali pa iz Martinja in iz drugih krajev.
Pohod se je začel v Martinju pri kapeli in pri spomeniku msgr. Lojzetu Kozarju. Po dobrodošlici, ki so jo pripravili krajani Kozarjeve rojstne vasi Martinja, so pohodniki zapeli kitico priložnostne pesmi:
Kapela je napravljena,
na sred vasi postavljena,
ob njej Kozarjev kip stoji,
in kliče vse ljudi.
Zapojmo pesem župniku,
zdaj z nami je na poti tu,
nas vabi k sebi gor v nebo,
kjer vsem nam bo lepo.

Naslednja postaja je bila pri križu v Martinju, kjer so se ljudje včasih zbirali k molitvi, tudi msgr. Lojze Kozar. Tudi tam so zapeli pesem in z Božjim blagoslovom nadaljevali pot do Ženavlja, do nekdanje osnovne šole, ki jo je nekaj mesecev obiskoval tudi Lojze Kozar. Danes je šola spremenjena v mladinski center Binkoštne cerkve. Pozdravil nas je pastor dr. Daniel Grabar in nam predstavil delovanje Binkoštne cerkvene skupnosti v Ženavlju. S petjem so se predstavili tudi vernike te krščanske skupnosti. Druga ženaveljska postaja je bila pri spomeniku, kjer je leta 1934 pristal balon iz Belgije z dvema znanstvenikoma. Razburljiv dogodek je opisal Lojze Kozar in to je bil njegov prvi objavljen zapis, ki je nakazal, da se v njem skriva odličen pisatelj. Spominsko znamenje je predstavil župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber, ki je skupaj s pohodniki prehodil Kozarjevo pot.
V cerkvi Svete Ane v Boreči, kjer je Kozar leta 1936 obhajal svojo novomašno daritev, je bila sveta maša, pri kateri so sodelovali pohodniki. Po izrečenih prošnjah so na oltar prinesli simbolične darove: Kruh in vino v zahvalo za novomašno daritev in vse naslednje daritve msgr. Lojzeta Kozarja, in v zahvalo, da smo lahko tudi mi pri sveti maši. Kozarjev čevelj v zahvalo za vse njegove prehojene poti, pa tudi v zahvalo za našo današnjo pot. Knjigo Licenciat Janez v zahvalo za bogato sporočilo o sožitju ljudi, o strpnosti med katoličani in evangeličani, o poti k edinosti. Znamenje Kozarjevega leta križ s srcem v zahvalo za dar odrešenja, za vso Božjo in človeško ljubezen.
V pridigi smo se spomnili ljudi, ki so posvečevali ta kraj, našo pokrajino. V davni preteklosti sta bila to sveta brata Ciril in Metod, v našem času pa predvsem dolgoletni nedelski župnik Matija Rous, legendarni Ivan Camplin in tukajšnji rojak msgr. Lojze Kozar.
Kozarjev pohod se je nadaljeval po licenciatovi poti, torej po poti, po kateri je na svoje prvo službeno mesto v Dolence potoval licenciat Janez, kakor je to v romanu opisal msgr. Lojze Kozar.
V evangeličanski cerkvi v Gornjih Petrovcih je pohodnike sprejela duhovnica Jana Kerčmar. Predstavila je življenje v evangeličanski cerkveni skupnosti Gornji Petrovci, težave, s katerimi se srečujejo, pa tudi podala vzpodbudne, vesele misli.
Zadnja postaja je bila v katoliški cerkvi Svete Trojice pri Nedeli. Po zapeti pesmi v čast Sveti Trojici smo se zahvalili županu Francu Šlihthuberju, vsem, ki so pripravili pohod, še posebej odboru za romarske dejavnosti in drugim sodelujočim. Sledilo je okrepčilo in vesela pot domov.
Kozarjev pohod je potekal v spomin na msgr. Lojzeta Kozarja, nam v vzpodbudo, da bi hodili po njegovih stopinjah, po poteh sožitja in strpnosti med ljudmi, za kar si je prizadeval msgr. Lojze Kozar in kar je opisoval v svojih knjigah, predvsem v knjigi Licenciat Janez.
Postaje 2. Kozarjevega pohoda opisujejo tudi kitice pesmi, ki so jo pohodniki zapeli na posameznih postajah:

Zapojmo pesem župniku,
zdaj z nami je na poti tu,
nas vabi k sebi gor v nebo,
kjer vsem nam bo lepo.


Kapela je napravljena,
na sred vasi postavljena,
ob njej Kozarjev kip stoji,
in kliče vse ljudi.

Je bela cesta uglajena
čez hribe je napravljena,
po njej pa gredo romarji
s Kozarjeve poti.

Je hodil v šolo dan za dnem,
da lažje služil bi ljudem,
zdaj v šoli hvalijo Boga,
ki vse nas rad ima.

V Ženavlju čudo se godi,
z neba se gondola spusti.
Kozar opiše luftbalon,
saj pisati ve on.

Pri Sveti Ani slavje je,
ko nova maša poje se,
se množice tu zbirajo,
Bogu prepevajo.

Po poti gre licenciat,
ker služil bi ljudem on rad.
Opiše v knjigi ga Kozar,
besede nam so v dar.

O bratih, sestrah v Kristusu
oznanja, piše nam lepo,
da eno vsi bi spet bili,
Gospoda hvalili.

Pri Nedeli časti Boga,
skrivnostno troedinega.
Pripelje Pejpa v cerkev to,
da kaj iz njega bo.

FOTOGRAFIJE

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi