Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Resnico o Jezusu je potrebno sprejeti, ne jo odkriti s svojo pametjo, ker je ta preslaba. Petru nista meso in kri razodela resnice, ampak nebeški Oče s svojo milostjo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Začetek Kozarjevega leta

nedelja, 27.12.2009


Nedelja Svete Družine, 27. decembra 2009, je bila za Župnijo Odranci zgodovinski dan. S slovesno sveto mašo smo namreč začeli obhajanje jubilejnega Kozarjevega leta ob 100-letnici njegovega rojstva.
Sveta maša se je začela s slovesnim vstopom, ko so člani ŽPS prinesli pred oltar posebno zastavo za Kozarjevo leto. Zbrane je v imenu ŽPS nagovorila Klavdija Dominko in spomnila na dogodek izpred 63. let, ko je nekdo potrkal na vrata župnikovega stanovanja in rekel: »Pripravite se! Greste z nami!« Župnika so odpeljali v zapor, a vrnil se je in nadaljeval svoje bogato duhovno in kulturno poslanstvo v Župniji Odranci. Zato začenjamo jubilejno Kozarjevo leto, da bi obudili spomin na graditelja odranske cerkve, na oznanjevalca in pričevalca.
Po evangeliju so člani ŽPS med petjem himne Kozarjevega leta Prelepo ravno je polje dvignili zastavo s simbolom in geslom Kozarjevega leta. V pridigi je župnik zastavil vprašanje Zakaj Kozarjevo leto in nakazal odgovore. Pojasnil je pomen gesla in znaka na zastavi.
Ker je bila to tudi nedelja Svete Družine, je sledil blagoslov zakoncev. In ker je 27. decembra tudi god evangelista Janeza, je sledil še blagoslov vina.
Ob koncu svete maše je župnik predstavil vsebino skrinj Kozarjeve duhovne in kulturne dediščine, ki bodo potovale po  odranskih družinah. V vsaki skrinji so predmeti, ki spominjajo na življenje in delo msgr. Lojzeta Kozarja: njegova fotografija, dve njegovi knjigi (Neuničljivo upanje in Njene postaje), knjižica Gospoudi, Stopinje 2010 z zapisom Vsa moja ljubezen, zgoščenka Msgr. Lojze Kozar, duhovnik in glasbenik, Koledar Kozarjevega leta 2010, zvezek za zapise, Kozarjeva spominska mapa z navodili, z vprašanji, z jubilejno kuverto in znamko…
Po blagoslovu skrinj so jih prevzeli člani ŽPS, kjer bodo skrinje začele pot po odranskih družinah. Pri vsaki družini bo skrinja dva dni. Bo nagovarjala, vzpodbujala, vabila k spoznavanju lika pokojnega župnika, k posnemanju njegovih kreposti, k zajemanju iz njegove bogate duhovne in kulturne dediščine.
Župnik je članom ŽPS izročil Koledarje Kozarjevega leta 2010, da jih bodo razdelili odranskim družinam. Koledarje je izročil tudi ravnateljici Osnovne šole in predsednikom in predsednicam društev s povabilom k sodelovanju pri dogajanju v Kozarjevem letu.
V sklepni besedi je član ŽPS Branko Virag spomnil na pomembno priložnost, da v tem jubilejnem letu msgr. Lojzeta Kozarja še bolj spoznamo in njegov lik približamo tudi drugim.


Uvod: Klavdija Dominko

Pridiga: Lojze Kozar

Življenjepis msgr. Lojzeta Kozarja

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi