Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Resnico o Jezusu je potrebno sprejeti, ne jo odkriti s svojo pametjo, ker je ta preslaba. Petru nista meso in kri razodela resnice, ampak nebeški Oče s svojo milostjo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Jaslice

četrtek, 24.12.2009


Jaslice v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih

Glavno sporočilo letošnjih jaslic je: Bog ne pozablja človeka v stiski. Bog prihaja k človeku. Prihaja in ga krepi s hrano, daje mu kruha, daje mu sebe. To nam razodeva Sveto pismo že od prvih strani dalje. V jaslicah so prikazani glavni poudarki.
Mana v puščavi. Izraelci  so na poti iz Egipta obupavali. V puščavi so bili lačni in žejni. Prepuščeni kruti usodi. A Bog se je sklonil k njim. Dal jim je hrano, kruh. Potem so zmogli iti dalje, zmogli so poslušati njegove zapovedi, zmogli so dolgo pot v obljubljeno deželo.
Prerok Elija. Prerok je bežal pred maščevalno kraljico Jezabelo. Utrujen se je ulegel pod grm in rekel: »Dovolj je. Ne zmorem več.« A v tistem težkem trenutku se je Bog ozrl nanj. Poslal je angela, ki mu je prinesel kruh in vodo. Elija je okrepljen nadaljeval pot in prišel do božje gore Horeb, kjer se je srečal s samim Bogom. Bog je torej ponovno posegel v življenje človeka in ga rešil iz stiske.
Betlehem. Beseda Betlehem pomeni Hiša kruha. Jezus je bil rojen sredi noči. Noč je tudi danes za mnoge ljudi: za tiste, ki so ostali brez službe; za tiste, ki so v službah brez pravic, izkoriščani; za tiste, ki jih teži bolezen; za tiste, ki so osamljeni; za tiste, ki na različne načine izgubljajo svoje najbližje.
Bog se je želel roditi v majhnosti, sredi revščine; v kraju z imenom Hiša kruha. S tem je povedal, da želi biti s človekom tam, kjer je stiska največja, lakota najbolj kruta; in tam želi postati človekov »Kruh za življenje«.
Jezusova pot se nadaljuje. Iz jaslic vodi k ljudem, k množici, ki ga je ves dan poslušala. Jezus jih je čudežno nahranil s petimi hlebi in dvema ribama.
Zadnja večerja. Še večji čudež: Jezus je kruh spremenil v svoje telo, vino v svojo kri. Da bi na skrivnosten način še naprej krepil ljudi.
Hostija – Živi Bog med nami. Pred njo gori večna luč, ki spominja na to Božjo navzočnost.
Jaslice je tudi letos izdelal jasličar Franc Kavaš. Pomagala sta mu mežnar Štefan Virag in Boštjan Virag.
Za božično sporočilo so se trudili tudi otroci in starši. Izdelali so monštrance. Z njimi je okrašeno božično drevo. Na drevesu je kruh, božji kruh. To je za nas drevo življenja. Da pogosto jemo od tega drevesa kruh za življenje, sveto evharistijo.
Otroci so prinesli tudi doma izdelane ovčke in jih postavili pod božično drevo. Vsa ta znamenja govorijo, da si želimo Jezusove bližine. Pa ne samo za božič.
V Hiši kruha, v naši cerkvi, kjer Jezus lomi svoje telo za naše življenje, nas čaka živi Bog. Čaka nas, da bi nas okrepil, da bi zmogli svoje življenje spreminjati v Hišo kruha za ljudi, ki so lačni dobrote, ljubezni, miru in pravičnosti.

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi