Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Resnico o Jezusu je potrebno sprejeti, ne jo odkriti s svojo pametjo, ker je ta preslaba. Petru nista meso in kri razodela resnice, ampak nebeški Oče s svojo milostjo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Kozarjevi dnevi - srečanje ljudskih pevcev

nedelja, 15.11.2009


Msgr. Lojze Kozar, prvi odranski župnik in pisatelj, je s svojim bivanjem in delom zapustil globoke sledi in vedno znova nagovarja vse, ki mu prisluhnejo. Zato Župnija Odranci obhaja Kozarjeve dneve, da obuja spomin na prvega župnika, in da se navdihuje ob njegovem zgledu.
Letošnji prvi Kozarjev dan je bil v nedeljo, 15. novembra 2009. Praznovanje se je začelo v cerkvi. Pred sv. mašo so nas nagovarjale misli msgr. Lojzeta Kozarja, ki jih je izrekel o petju pri bogoslužju, o pevskem zboru in težavah, skozi katere je šel. Pri sv. maši ob 10. uri so sodelovale tudi sestre HMP, ki so zapele nekaj pesmi. Nagovarjale so nas tudi slike pomurskih slikarjev, ki so člani društva Mavrica in društva Likos. Slikarji so upodobili župnijske cerkve v lendavski dekaniji. Msgr. Lojze Kozar je bil ne le dekan, temveč nekak duhovni voditelj dekanije, spoštovan pri vernikih in pri duhovnikih.
Drugi del slavja je potekal v telovadnici Osnovne šole. To je bilo srečanje ljudskih pevcev, ki ga že enajst let pripravljata Kulturno društvo Osem src in Župnija Odranci. Zbrane je s pesmijo pozdravil mladinski zbor Osnovne šole Odranci pod vodstvom zborovodkinje Nataše Tomšič.
Srečanje je povezovala Mateja Dominko. Vse navzoče je najprej povabila, da so zapeli himno Kozarjevega leta in Kozarejvih dnevov, to je pesem Prelepo ravno je polje. Pevce in vse navzoče sta pozdravila predsednik Kulturnega društva Osem src Jožef Kociper in župnik Lojze Kozar. Strokovni sodelavec srečanja ljudskih pevcev dr. Štefan A. Ferenčak je v nagovoru predstavil temo letošnjega srečanje - Marijine ljudske pesmi.
Marijine ljudske pesmi so peli:
- Društvo ljudskih pevk Apače: Leži, leži ravno polje; Naj odkrijem, Mati mila
- Ljudski pevci Zveze Slovencev Gornji Senik: Lejpa si, lejpa si, Roža Marija; V lepoti čisti slavljena, Marija
- Ljudski pevci KD Danijel Halas "Vrtnice" iz Gomilic: Oh enkrat bi videl, Marija, te rad; O Marija, naša Mati, mi vsi k tebi prišli smo
- Ljudski pevci "Krka" Markovci - Čepinci: Za Bogom najrajši Marijo častim; Pridi duša, v vrtec mali
- Ljudske pevke iz Rogatca: K nam je prišla Vel'ka Maša, je Marija v nebo šla; Marija je po polju šla, je drobne rož'ce brala
- "Fantje od Male Nedelje": Naj zapojem tebi, Mati; Milijonov angelov stoji pred Marijo
- Ljudske pevke iz Odranec: Lejpa si, lejpa rouža Marija; O Marija, naša Mati, mij vsi k tebi prišli smo
Bogastvo besedila in melodij je navduševalo številne udeležence prireditve, ki so zbrano sledili nastopom.
Po nastopih je sledila kratka predstavitev knjige odranskega rojaka dr. Štefana A. Ferenčaka Glasbena dejavnost Antona Martina Slomška, ki jo je pred kratkim izdala Mohorjeva družba, ter predstavitev zgoščenke Msgr. Lojze Kozar, duhovnik in glasbenik. Na zgoščenki je posnetek petja odranskega bogoslužnaga občestva, ki so leta 1998 zapeli nekaj pesmi in jih je za oddajo Župnijski zbori pojo posnel Radio Maribor. Takrat je dr. Štefan A. Ferenčak, ki je oddajo pripravil, posnel tudi intervju z msgr. Lojzetom Kozarjem, predvsem glede petja v Odrancih. Tako se s pomočjo zgoščenke živa beseda pokojnega župnika sliši tudi danes in vse nagovarja k ohranjanju bogastva kulturne dediščine.
V znamenje hvaležnosti za vso delo je Župnija Odranci dr. Štefanu A. Ferenčaku izročila odranski srebrnik, to je odranski pejnez, izdelan iz srebra.
Sklep o tem je bil sprejet na 44. redni seji ŽPS, 2. novembra 2009.
Utemeljitev: Dr. Štefan A. Ferenčak je večino svojega življenje preživel izven Odranec, a je ves čas z vsem srcem delal tudi za domči kraj in župnijo Odranci. Od vsega začetka sodeluje pri Kozarjevih dnevih kot strokovni sodelavec prireditve Odimo spejvat - srečanje ljudskih pevcev iz Slovenije in zamejstva. S svojo bogato glasbeno izkušnjo je vselej pomagal tudi odranskim ljudskim pevkam. Poskrbel  je za dokumentarni zvočni zapis večglasnega ljudskega petja v Odrancih in za izdajo zgoščenke Msgr. Lojze Kozar, duhovnik in glasbenik. Svoje bogato znanje z glasbenega področja je strnil v monografijo Glasbena dejavnost Antona Martina Slomška in tako prispeval ne le k boljšemu poznavanju blaženega Slomška, temveč tudi k promociji kraja Odranci, saj avtor monografije nikjer ne skriva svojega porekla.
Prvi letošnji Kozarjev dan je bil obenem vabilo na letošnji drugi Kozarjev dan, ki bo na temo Moji konjički - Kolesar potekal v soboto, 12. decembra, in na dogodke v Kozarjevem letu 2010.

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi