Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Resnico o Jezusu je potrebno sprejeti, ne jo odkriti s svojo pametjo, ker je ta preslaba. Petru nista meso in kri razodela resnice, ampak nebeški Oče s svojo milostjo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Zahvalna nedelja

nedelja, 08.11.2009


V času, ko pospravljamo še zadnje pridelke, obhajamo v Cerkvi zahvalno nedeljo. Bogu se zahvaljujemo za vse pridelke in za druge darove. Oltarni prostor so okrasili člani ŽPS in nas spomnili, da je zemlja tudi letos bogato obrodila. Pri tem delu so jim pomagali tudi ministranti. S škopilnico, prešo in drugimi pripravami, ki so jih postavili ob oltar, so hoteli povedati, da si mora človek hrano in vse drugo, kar rabi za življenje, priskrbeti s svojim delom. Pri obeh mašah so sodelovali učenci 8. razreda. Za uvod v mašo so v več jezikih izgovorili besedo hvala in nas spomnili, da je hvaležnost nekaj temeljno človeškega. Kljub temu včasih pozabljamo na hvaležnost ljudem in predvsem Bogu.
V pridigi smo se spomnili darov, ki jih prejemamo. Ena učenka je na list papirja z rjavim flomastrom narisala črto. Seveda rjavo. Nato so navzoči dobili nalogo, da z rjavim flomastrom narišejo zeleno črto, ali pa rdečo, ali rumeno. Noben niti ni poskusil. Rekli so samo, da se to ne da narediti. Res, človek tega ne zmore, narava pa zmore in to dela. Iz rjave zemlje zraste solata, ki je zelene barve, zraste paradižnik, ki je rdeče barve, zraste roža, ki je bele barve. Vse to deluje samo po sebi, ker je vse to zapisano v semenih. Semena vedo prebrati ta zapis in se po tem zapisu ravnajo. Pred to skrivnostjo lahko strmimo, se čudimo in hvalimo Boga, ki je vse tako modro uredil. K hvaležnosti vabi tudi božja beseda 32. navadne nedelje. Žena je preroku dala zadnji košček hrane. Bila je hvaležna Bogu za življenje, za vse darove. Zato je bila sposobna dati vse. Hvaležnost torej ni samo v besedi hvala, temveč se kaže predvsem v dejanjih, v življenju. Bog je hvaležen, se pravi, da vidi vsako človeško dejanje in ničesar ne ostane dolžan. Moka v loncu ne bo pošla in olja v vrču ne bo zmanjkalo, je prerok rekel ženi. In tako je tudi bilo ves čas sušnega obdobja, ko je v deželi vladala lakota. Jezus je pohvalil revno vdovo, ki je podarila dva novčiča, nekaj neznatnega, toda to je bilo vse, kar je žena imela. Dar se ne ceni po denarni vrednosti, temveč Bog vidi v srce in pravično presoja.
Pri vsaki sveti maši se obračmo k Bogu s prošnjami. Ker je bila zahvalna nedelja, smo namesto prošenj izrekli zahvale. Učenci 8. razreda so se v imenu vseh zbranih Bogu zahvaljevali za dušne pastirje, torej za papeža, škofa, duhovnike, zahvaljevali so se za starše in vse dobre ljudi, za pridelke, za izdelke človeškega uma in človeških rok, za zdravo okolje, za Božjega služabnika Danijela Halasa...
Da ne bi pozabili na držo hvaležnosti, bodo učenci doma narisali tri stvari, ki so jih videli ob oltarju, učenci višjih razredov pa bodo dodali že zahvalno molitev. Vsi pa si bomo prizadevali, da bi besedo hvala izgovarjali predvsem s svojo življenjsko držo, da bi v Boga verovali in se držali njegovih zapovedi.

Škofova zahvala


Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi