Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Resnico o Jezusu je potrebno sprejeti, ne jo odkriti s svojo pametjo, ker je ta preslaba. Petru nista meso in kri razodela resnice, ampak nebeški Oče s svojo milostjo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Beltinci - odprtje razstave

petek, 02.10.2009


V mesecu oktobru bo grad v Beltincih gostil pomembno razstavo, ki odstira pogled v del naše bližnje zgodovine, ko je komunistična oblast z vsemi sredstvi hotela uničiti vero in Cerkev. Razstava je zanimiva tudi za župnijo Odranci, saj se je ta boj bil v tej župniji na prav poseben način in so trdoto komunističnega režima v izredni meri čutili župnik in verniki.
Odprtja razstave so se udeležili mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej, avtorica razstave dr. Tamara Griesser-Pečar, beltinski župan Milan Kerman, murskosoboški škof msgr. dr. Marjan Turnšek in drugi. Zbrane je najprej nagovoril škof dr. Jožef Smej, ki je bil sam priča dogodkov, prikazanih na razstavi. Škof je navedel svetopisemsko misel: »Udaril bom pastirja in ovce se bodo razkropile.« To je hotela komunistična oblast po vojni, a ovce se niso razkropile. Kar se tiče Prekmurja, je oblast najprej udarila po središču, zaprla je soboškega župnika Jožefa Vojkoviča, nato generalnega vikarja in turniškega župnika Ivana Jeriča, nato bogojanskega župnika Jožefa Hauka. Za njimi pa še mnoge druge duhovnike. Škof Smej je omenil tudi Božjega služabnika Danijela Halasa, čeprav razstava ne zajema obdobje njegove smrti. Poudaril je, da razloga za njegovo usmrtitev niso imeli ne Madžari ne domači komunisti. Usmrtili pa so ga »in odium fidei«, to je iz sovraštva do vere. In to je bil vzrok za mnoga preganjanja v letih po vojni, ko je tudi veliko prekmurskih duhovnikov, redovnic in vernikov okusilo trdoto komunističnega režima.
Zbrane je nagovoril tudi beltinski župan Milan Kerman in predvsem poudaril pomen Ivana Jeriča. O razstavi je spregovorila njena avtorica dr. Tamara Griesser-Pečar. Poudarila je, da je bil komunizem zločinska ideologija, ki je tudi v Sloveniji povzročila veliko gorja. Razstava Boj proti veri in Cerkvi je prikaz nasilja nad Cerkvijo od konca vojne leta 1945 pa vse do leta 1961. To je bilo obdobje popolne brezpravnosti katoliške Cerkve in največjega fizičnega in psihičnega obračunavanja z njenimi predstavniki v Sloveniji. Od maja 1945 do leta 1961 se je kar 429 duhovnikov znašlo na zatožni klopi, od teh je bilo 339 kaznovanih z zaporno kaznijo. Na razstavi je prikazan tudi boj komunistične oblasti proti prekmurskim duhovnikom. Na ogled je seznam zaprtih, kaznovanih duhovnikov, redovnic, med njimi Ivan Jerič, Štefan Györkös, Jožef Hauko, Jožef Vojkovič, msgr. Lojze Kozar. Posebej je izpostavljena župnija Odranci, saj je celotna župnija doživljala komunistični teror v izredni meri.
Pri postavitvi razstave so sodelovali Arhiv Republike Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Nadškofijski arhiv Ljubljana, Založba Družina, Zavod svetega Cirila in Metoda Beltinci. V kulturnem programu so sodelovali učenci Glasbene šole, ki deluje v okviru  zavoda svetega Cirila in Metoda Beltinci.
Razstava v beltinskem gradu bo na ogled do 31. oktobra 2009.

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi