Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Resnico o Jezusu je potrebno sprejeti, ne jo odkriti s svojo pametjo, ker je ta preslaba. Petru nista meso in kri razodela resnice, ampak nebeški Oče s svojo milostjo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Srebrna maša

nedelja, 19.07.2009


V nedeljo, 19. julija je župnija Odranci obhajala slovesnost srebrne maše župnika Lojzeta Kozarja. Slavnostna sv. maša se je začela s procesijo, v katero so se uvrstili otroci, člani ŽPS in ministranti. Najprej so z recitacijo nagovorili srebrnomašnika otroci in mu izročili petindvajset pšeničnih klasov kot znamenje hvaležnosti za petindvajset let duhovništva.
V imenu ŽPS, vseh v župniji delujočih skupin in vseh vernikov je jubilanta pozdravila članica ŽPS Klavdija Dominko. Zbrane vernike v župnijski cerkvi Svete Trojice je spomnila na jubilantovo duhovniško pot, ki jo je prehodil od mašniškega posvečenja na Cankovi leta 1984 do danes. Spomnila je na njegovo delo v župniji Odranci, v lendavski dekaniji in v škofijskem merilu. Član ŽPS in GS Branko Virag je nato srebrnomašniku izročil kelih, ki je darilo vseh odranskih vernikov. Kelih je izdelan kot simbol odranske župnije in cerkve. Čašo podpira osem stebrov, kakor tudi odransko cerkev podpira osem stebrov. Kelih bogati osem križev, ki pričajo o neuničljivem upanju in veri odranskega občestva.
Srebrnomašnik je bil oblečen v nov mašni plašč, ki so mu ga že pred sv. mašo izročili sorodniki. V imenu Porabskih Slovencev se je jubilantu za vso pomoč zahvalila Vera Gašpar, v imenu Državne slovenske manjšinske samouprave pa predsednik Martin Ropoš.
V pridigi je srebrnomašnik spomnil na osem Jezusovih besed oz. misli o duhovnikih oz. duhovništvu. Te besede ne veljajo le za duhovnike, temveč za vse vernike, saj smo po zakramentu sv. krsta vsi deležni skupnega duhovništva. Zato Jezus vsakega kliče: Hodi za menoj. Vsakega vzpodbuja: Čujte in molite. Vsakemu naroča: Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte. Vsakemu govori: To delajte v moj spomin. Vsakemu daje nalogo: Pošiljam vas. Vsakega opogumlja: Jaz sem z vami vse dni. Vsakega spominja: Vi ste priče teh reči. In vsakemu naroča: Pasi moje ovce.
Prošnje so izrekli predstavniki različnih stanov, otroci, mladi, odrasli, ostareli.
Predstavniki različnih skupin so na oltar prinesli simbolne darove. Predstavnica srebrnomašnikove rojstne župnije in rojstne vasi je prinesla svečo v znamenje zahvale Bogu za sveti krst, ki ga je v rojstni župniji v podružnični cerkvi svete Ane prejel jubilant. Predstavnik ŽPS je prinesel sliko cerkve Svete Trojice, predstavnik Župnijske Karitas pa znak z enajstimi srci, ki simbolizirajo enajst župnij, ki jih jubilant kot dekan povezuje med seboj in s škofijo. Predstavnik cehovskega društva je prinesel kateheze, ki jih je sestavil srebrnomašnik in druge veroučne pripomočke. Predstavnik bralcev Božje besede je položil na oltar knjige in druge literaturo, s katero jubilant bogati odranske vernike in druge ljudi. Predstavnik pevcev je prinesel notni zapis pesmi, ki jih župnik uporablja pri igranju na orgle, harmoniko ali kakšen drug glasbeni instrument. Predstavnica rož živega rožnega venca je prinesla različno literaturo o Halasu, ki je srebrnomašnikovo delo. Predstavnik raznašalcev verskega tiska je prinesel kruh, predstavnik gospodarskega sveta pa vino. Ministrant je na oltar prinesel hostije, član ŽPS pa kelih z vinom. Besedilo sta brala Denis Nedelko in Marija Duh, na kitari ju je spremljal Aleš Sečkar.
Za petje pri sv. maši so skrbeli pevci odraslega mešanega pevskega zbora pod vodstvom organista Franca Zvera. Izbrali so ljudske pesmi, da so lahko s petjem sodelovali vsi navzoči. Eno pesem so zapeli otroci in animatorji, ki so se v prejšnjem tednu pod vodstvom sester HMP zbirali k oratoriju.
K molitvi Očenaša je povabila članica ŽPS Kristina Jerebic, misel pred pozdravom miru pa je izrekel član ŽPS Mirko Vrbnjak.
Sklepno misel je izrekel  član ŽPS Branko Virag in vse navzoče povabil k druženju pred cerkvijo. Po zahvalni pesmi je sledil še blagoslov obnovljene notranjosti starega dela župnišča.
Praznovanje se je nadaljevalo pod šotorom. Program sta povezovala  Tamara Virag in Rok Kolarič. Sodelovali so otroci in animatorji pod vodstvom s. Marte Zadravec, s. Marije Kociper in s. Cilke Hozjan. Pogovor z jubilantom sta vodila Jožef Kociper in Mateja Dominko. Slednja je predstavila pesniško zbirko Lojzeta Kozarja ml. z naslovom Srebrno poletje, ki je izšla ob tej priložnosti. Srečanje so obogatili tudi člani Moškega kvarteta iz Martinja, v katerem pojejo trije župnikovi bratje in še en pevec iz Martinja. Zapeli so pesem, ki so jo napisali in uglasbili ob blagosloviti zvonikov in dokončane odranske cerkve ter pesem Hiša na Srebrnem bregu, za katero je besedilo prispeval srebrnomašnik. Za dobro voljo je skrbel Jože Šebjanič in pa ansambel Obmurski zvoki, v katerem igra tudi Odrančan Jure Virag. Z odličnim igranjem so pritegnili pozornost zbranih, da so ob poslušanju skoraj pozabili na okusno hrano in žlahtno pijačo, kar so za vse udeležence pripravili dobri odranski verniki. Član gospodarskega sveta Branko Virag je predstavil delo pri obnovi župnišča in nakazal dejavnosti, ki župnijsko skupnost še čakajo.
Duhovno bogat dan bo ostal vsem v prijetnem spominu. Obenem bo še naprej vzpodbujal vse k hvaležnosti Bogu, ki nam daje mnoge velike dobrote.

Pozdrav - otroci

Pozdrav

Pridiga

Prinašanje darov

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi